Ako se rak vrati

Byadmin

Ako se rak vrati

Ponekad, nažalost, rak može da se vrati. To se zove recidiv. To znači povratak simptoma ili tumora nakon što ste bili u remisiji (bez raka). Suočavanje sa relapsom može biti jednako teško, možda i teže nego prvobitni rak. Ako se rak vrati, ne pojavljuje se uvek u istom delu tela – na primer, ako imate rak debelog creva, može se ponovo pojaviti u jetri. Rak se još uvek zove rak debelog creva.

Različiti tipovi ponavljanja su:

Lokalno: što znači da je rak na istom mestu kao i originalni rak ili je veoma blizu njega.

Regionalno: kada tumori rastu u limfnim čvorovima ili tkivima u blizini mesta prvobitnog raka.

Udaljeni: ako se rak proširio (metastazirao) na organe ili tkiva daleko od mesta prvobitnog raka.

Ponavljajući rak obično počinje sa ćelijama raka koje prvi tretman nije u potpunosti uklonio ili uništio. To ne znači da je tretman koji ste primili pogrešan. I to ne znači da ste učinili nešto loše. To samo znači da je mali broj ćelija raka preživeo tretman. Takođe je moguće razviti potpuno novi rak koji nema nikakve veze sa vašim prvobitnim rakom.

NE OPET! – Normalna reakcija na relaps.

Normalno je da se osećate ljuto i da mislite: „Kako može opet da mi se dogoditi? Zar nisam dovoljno prošao/la ?.

Druge česte reakcije kod recidiva su šok, tuga i strah – možda iste vrste emocija koje ste imali kada ste bili prvi put dijagnostikovani.

Baš kao i prvi put, morate dobiti sve informacije koje su vam potrebne o oporavku i opcijama lečenja kako biste mogli odlučiti šta je pravo za vas.

O autoru

admin administrator

Napiši komentar