Fizičke promene

Byadmin

Fizičke promene

Briga o sebi

Za mnoge ljude iskustvo u lečenju raka i raka podstiče ih da naprave pozitivne promene u životnom stilu, kao što je bolj ishranao, redovno vežbanje ili npr. meditiranje za kontrolu stresa.

Pazite na svoje telo

Postoje jaki dokazi da je pravilna ishrana, fizičko vežbanje, nekonzumiranje duvana veoma važno za survajvere (MladiCe) i smanjuje se  vjerovatnoća povratka bolesti.

Jedite više povrća i voća-bar dva puta dnevno neko voće.

Redovno vežbajte. Proverite sa svojim lekarom koji tip vežbi i koliko je u redu.

Održavajte zdravu težinu.

Dovoljno spavaj i odmaraj.

Ograničite ili izbegavajte alkohol – ne više od dva standardna pića dnevno.

Ako pušite-PRESTANITE.

Pazite na svoj um

Ono što se dešava u vašoj glavi može imati ogroman uticaj na to što se događa u vašem telu. Stres za vas čini čudne stvari, tako da je briga o svom umu zaista važna. Naučite kako da se opustite. Isprobajte različite strategije suočavanja koje će vam pomoći da se opustite i osetite da držite stvari pod kontrolom.

Razgovarajte sa ljudima o tome kako se osećate.

Zapišite svoje misli i osećaje.

Smejte se!!

Povežite se sa drugim mladim ljudima koji su u istoj situaciji i razumeju kroz šta prolazite.

Tvoje telo

Neka lečenja raka mogu da promene način na koji vaše telo izgleda, oseća i radi – a to može uticati na to kako sebe doživljavate.

Fizičke promene koje možda imate zbog lečenja raka uključuju gubitak kose, gubitak težine i osećaj umora. Ove promene su obično privremene. Ponekad lečenje raka ostavlja vas sa trajnim promenama, kao što su ožiljci od operacije ili gubitak udova. Potpuno je normalno da se osećate anksiozno zbog  fizičkih promena vašeg tela tokom ili posle lečenja raka. Takođe je normalno da se osećate tužno, ljuto, sramežljivo, zbunjeno ili frustrirano.

To kako se osećate često utiče na vaše odnose sa drugima. Ako ste nesrećni ili posramljeni načinom na koji izgledate, možda se nećete osećati dobro za druženje, ili će vas brinuti kako će vaš partner ili prijatelji reagirovati. Govoreći otvoreno o tome kako se osećate, verovatno će situacije učiniti manje nezgodnim i dati dobru priliku da vas prijatelji bolje razumeju i podrže onako kako vama odgovara. 

Saveti za suočavanje sa promenama na telu i izgledu

Dajte sebi vremena da se naviknete na promenu. Ovo može da potraje i to je u redu.

Pridružite se grupi za podršku ili razgovarajte online sa drugim mladim ljudima koji su prošli istu vrstu fizičkih promena zbog lečenja raka.

Pričajte o tome. Razgovor sa svojom porodicom ili prijateljima o tome kako se osećate može vam pomoći da odagnate negativne misli.

Dajte im do znanja da vam je potrebna njihova podrška.

Ako imate partnera, budite otvoreni i iskreni o tome kako se osećate, a isto tako će im omogućiti da se osećaju ugodnije i da će biti u mogućnosti da vam bolje pomognu.

Budite spremni za nezgodna pitanja. Vaši prijatelji i drugi ljudi mogu vam postaviti pitanja o bilo kakvim očiglednim promenama u vašem izgledu. Takođe je u redu da kažete ljudima da ne želite da pričate o tome. Možda ćete morati da im date neke smernice o tome šta je najbolje za vas.

Držite svoje telo zdravim. Pomozite sebi da se osećate dobro ako jedete hranjivu hranu i ne vežbate više nego što vaše telo može da podnese. Razgovarajte sa svojim lekarom o tome koliko tačno i koje vrste vežbi treba da radite.

Izgradite vaše samopouzdanje. Nosite odeću koja vas čini dobrim. Napravite novi izgled ili isprobajte novi izgled.

Družite se sa ljudima koji vas nateraju na smeh i sa kojima  se osećate dobro. U redu je da želite da se sakrijete i držite na distanci, ali nemojte se predugo povlačiti, bitno je biti u blizini drugih.

O autoru

admin administrator