Kako se rak dijagnostikuje kod mladih?

Byadmin

Kako se rak dijagnostikuje kod mladih?

Utvrđivanje da li neko ima rak, i određivanje vrste i način lečenja obično uključuje mnogo testova.
Proces obično počinje u ordinaciji vašeg lekara. Ako imate simptome koji mogu biti povezani sa rakom – kao što su bol ili umor ili neke kuglice- lekar će uraditi pregled i možda naručiti punu krvnu sliku. Ako lekar sumnja na uputi će vas kod specijaliste na dodatne testove. Najčešći su navedeni u nastavku. Možda ćeš imati više različitih testova – prvo da saznaš da li imaš rak, a zatim da se utvrdi tip i stadijum raka i isplanira tok lečenja.

Najčešći testovi za uspostavljanje dijagnoze raka su:

Nemojte da se stidite i slobodno pitajte šta da očekujete i kako da se spremite za neki test. 

Biopsija

Je uzimanje malog uzorka tkiva iz tela pomoću igle ili skalpela.

Analize krvi

Kada je reč o laboratorijskom ispitivanju krvi, ono podrazumeva dve vrste analiza: *onih koje su usmerene ka ispitivanju vrste, broja, odnosa i izgleda ćelijskih elemenata krvi, poznatih pod imenom „krvna slika“ i * drugih, kojima se proverava biohemijski sastav krvi i na osnovu toga ustanovljava rad ili stanje pojedinih organa i tkiva.

Biopsija koštane srži

biopsija koštane srži i aspiracija je uzimanje uzorka vaše koštane srži (meko tkivo unutar vaših većih kostiju) kako bi se testirala proizvodnja krvnih ćelija u vašem telu, dijagnostikovala leukemija ili limfom ili da se vidi kako reagujete na lečenje

Skeniranje kostiju - Scintigrafija

Biopsija koštane srži i aspiracija je uzimanje uzorka vaše koštane srži (meko tkivo unutar vaših većih kostiju) kako bi se testirala proizvodnja krvnih ćelija u vašem telu, dijagnostikovala leukemija ili limfom ili da se vidi kako reagujete na lečenje.

CT skener

CT skener - skeniranje kojim se uzimaju detaljne slike preseka iz različitih uglova, kako bi se pokazalo tačno gde je tumor i koliko je velik.

Lumbalna punkcija

Lumbalna punkcija - koristeći veoma malu iglu se izvlači mala količina spinalne tečnosti kako bi se proverilo da li postoji rak u centralnom nervnom sistemu

MRI- magnetna rezonanca

Upotrebom magnetizma i radio-talasa se dobijaju detaljne slike struktura mekih tkiva i prikazuju neki tipovi tumora

Ultrazvuk

snima unutrašnje organe koristeći zvučne talase

X zračenje/rentgen

korišćenje zračenja za identifikaciju promena u tkivima ili kostima u telu.

O autoru

admin administrator

Napiši komentar