Mladi i statistika u Srbiji

Byadmin

Mladi i statistika u Srbiji

Kliknite na donje tastere da vidite grafikone

Često postavljana pitanja mladih koji se leče od raka

Alkohol i droge

Ne, ne leči. Može da izazove brojne probleme i zapamti da nije legalna. Koristi se za neka stanja i ublažavanje nus pojava lečenja. Više o tome na LINKU.

Ako ste imali burnu noć sa konzumacijom droge i alkohola, obavezno to treba reći doktoru ili medicinskom timu. Ponekad popiti neki alkohol ne bi trebalo da škodi. Iskrenost u vezi konzumacije je važna.

Telesne tečnosti

Neke vrste hemioterapija mogu da utiču na promenu boje urina. Ali i neke vrste infekcija mogu biti uzročnik promene boju urina. Svaku promenu prijaviti doktoru.

Ne. Različite vrste hemioterapija mogu imati sporedne efekte. Neki od njih mogu uzrokovati osećaj mučnine i povraćanje, s tim što nekima ne bude muka. Za drastičnije količine povraćanja i mučnina doktor može da vam prepiše neke lekove kako bi ublažili stanje.

Mitovi

Ne, rak nije zarazna bolest.

Ne, hemioterapija ne izaziva zavisnost.

Ne, nisu sve vrste raka nasledne. Ali se neke vrste se češće pojavljuju u nekim porodicama. To ne znači  da ćeš i ti dobiti rak od svojih roditelja, ili da ćeš preneti svojoj deci.

Da, možeš da se baviš sportom tokom lečenja ali moraš da budeš veoma pažljiv/a i najpre proveriš sa svojim doktorom. Ponekad će doktor zabraniti neke vrste sporta kao što su kontaktni sportovi ili ekstremni sportovi.

Ne gubi kosu svaki pacijent sa rakom. To zavisi od vrste lečenja.

Zračenje

Kremu stavljati najmanje 2 puta dnevno od prvog tretmana, čak i posle završenog tretmana.

Pitajte medicinsku sestru da vam da neke obloge za plikove.

Zračna terapija je u principu brza i nije bolna. Ali mogu da se pojave neke nus pojave na koje će vas doktor uputiti.

Možeš se osećati umorno ili dobiti afte u ustima ili otežano gutati.

TBI se koristi da ubije sve kancerogene ćeije u telu pre transplantacije koštane srži.

Survivorship / praćenje

Ovo je različito od osobe do osobe. Neke stvari o kojima ćeš razmišljati su zasnivanje porodice i potomstva, fitnes, navike u ishrani, edukacija, veze, mentalno zdravlje.

Depresija i anksioznost su uobičajeni za kancer survajvere- mladice. Ne znači da iako si završio lečenje i bez raka da si sada srećan. U redu je biti tužan iako si „dobio drugu šansu“ i to ne znači da si nezahvalan.

Možda sada imaš drugačiji pogled na život i promenjeni su tvoji pogledi na život. Možda otkriješ da te iskustvo raka promenilo kao osobu ili te uopšte nije promenilo. Postaćeš osoba koja ceni život i o one male momente u životu kao rezultat ovog traumatičnog iskustva. I da, sve je to OK.

Važno je poznavati svoje telo. Poznavati sebe i svoje telo je dobro, ali ne treba preterivati, jer ćeš svakako imati kontrolne preglede i možeš da razgovaraš sa svojim doktorima

O seksu

Neke vrste raka i lečenje mogu da utiču na sposobnost da imaš dete kasnije. Pitaj doktora o načinima da sačuvaš svoju plodnost.

Uglavnom ne. Ali neki imaju privremene probleme sa erekcijom.

Ne, definitivno nije seksualno prenosiva bolest. Ali rak grlića materice može biti uzorkovan virusom koji se prenosi seksualnim putem. Zapamti da rak ne možeš da preneseš ili dobiješ seksualnim putem. Ne zaboravi da koristiš zaštitu tokom seksualnog odnosa zbog drugih bolesti.

Da, jer je veoma važno biti zaštićen tokom seksa dok traje hemioterapija. Ova preporuka se odnosi na 72 sata od primanja hemioterapije. Nije uvek sigurno imati seks pa ipak nije loše potražiti savet od medicinskog osoblja.

Ako sumnjaš na trudnoću, odmah odraditi testove. Ne smeš zatrudneti tokom hemioterapija. Lečenje može da ošteti i spermu i jajne ćelije i može nastupiti spontani pobačaj a i ozbiljni defekti ploda.

Top saveti

Porazgovaraj i sa roditeljima i sa doktorom o tome da želiš da nasamo razgovaraš sa doktorom, jer misliš da ćeš biti otvoreniji i da ćeš reći nešto što možda ne želiš da čuju roditelji.

U Srbiji je zakonski regulisano da možeš već sa 14 da ideš kod doktora bez pratnje roditelja. Međutim nepisana praksa je da doktori ne žele da te prime bez pratnje roditelja, ali ako pokušaš, insistiraš i objasniš dobićeš svojih 5 minuta.

Ne boj se da tražiš pomoć. Pitaj roditelje, prijatelje, nas, doktore. Odluči ko ti najviše prija i ko ti najviše može pomoći. Nekada je najteže tražiti pomoć ljudima koji su ti najbliži, pa zato možeš uvek nama da se obratiš.

U redu je biti ljut. Pričaj sa nekim o svojim osećanjima. Na naš tim za podršku možeš da računaš gde možeš da dobiješ savet/e kako da neke situacije prevaziđeš ili ćeš dobiti ideje kako da se nosiš sa svojim osećanjima.

O bolnici i posetama

Možeš da kažeš NE. Otvoreno reci ko ti prija, kada ti prija da ti dođe.

Bolnica i terapije su smarajuće. Spavaj koliko možeš. Ponesi slušalice i slušaj muziku, gledaj filmove.

Različite bolnice različita pravila. U našim bolnicama nije baš pristupačno za takve posete i na vama je da procenite da li želite da deca treba da gledaju druge teške bolesnike, jer kad si mlada a ipak odrasla osoba ti deliš bolničku sobu sa starijima, babama, dedama.

O autoru

admin administrator

Napiši komentar