Nova “normalnost”

Byadmin

Nova “normalnost”

Mnogi mladi ljudi i porodice misle da će se život vratiti na staro kada se završi lečenje.

Ali upravo ste se bavili životno opasnom bolešću! Tvoj život se ozbiljno promenio.

Dakle, umesto da pokušavate da se vratite na to kako je bilo pre raka, možete započeti sledeće poglavlje u vašem životu i stvoriti „novo normalno“. To može značiti promene u onome što radite, planove za budućnost i ono što smatrate važnim, kao što su:

*fokusirajući se na sadašnjost i nadajući se dobroj budućnosti.

*prihvatanje života i slavljenje prekretnica kao što su rođendani, godišnjice i mature.

*priznavanje emocija koje dolaze sa preživljavanjem kroz stvari kao što su godišnjice dijagnoze, ili smrti drugih pacijenata obolelih od raka.

*pridruživanje grupi ili programu za podršku raku tako da možete da se povežete sa drugim mladim ljudima koji razumeju kroz šta ste prošli, kao i da podelite svoja iskustva sa drugima.

Možete se pridružiti MladiCama online zajednici za mlade ljude pogođene rakom.

Vi, vaš partner, vaši prijatelji, vaša porodica ili vaš šef mogu očekivati da se život jednostavno vrati u normalu. Mogu čak reći i stvari kao što su “Morate da pređete preko toga” ili “Vreme je da krenete dalje”. Ali to ne funkcioniše tako. Recite im da vam treba prostora i vremena da se nosite s tim na svoj način. Odvojite malo vremena da se oporavite i suočite sa gubitkom i promenom. Ali ako se osećate kao da vam ne uspeva i razmišljate o raku više nego što želite, razgovarajte sa nekim iz vašeg okruženja ili nam se javite.

Vratiti se u školu ili na fakultet  ili započeti novi kurs – nakon što završite lečenje raka može biti izazov. Ali to su veliki delovi vašeg života, tako da vraćanje u školu ili učenje može da vam pomogne da stvorite “novu normalnost” nakon raka. Posle dužeg vremena, normalno je da se osećate nervozno zbog povratka. Možete se osećati zabrinuti u vezi fizičkih promena i ne znate kako će drugi reagovati. Pripremite se za povratak u školu i više svakako pročitajte OVDE.

Vratiti se na posao može vam pomoći da povratite vaše samopouzdanje i samostalnost i vratite se  “normalnu” rutinu koja vam daje nešto na šta se možete fokusirati osim na rak. Ali povratak radne snage može biti težak i pomoći će vam ako date sebi vremena da se pripremite. Budite spremni za kolege – čak i prijatelje – da se u početku ponašaju malo čudno oko vas. Možda ne znaju šta da kažu ili kako da se ponašaju. Recite im da se niste promenili i da samo želite da budete tretirani kao ranije. Možete da zaustavite šaputanje tako što ćete im reći da ste spremni da razgovarate i da je u redu da vam postavljaju pitanja. Smirite se. Ne očekujte da ćete se suočiti sa svime na svom prvom radnom danu, ili biti u mogućnosti da radite što je pre moguće.

Po završetku lečenja, vaš lekar ili lekari treba da vam daju sažetak lečenja. Vi i vaš lekar opšte prakse takođe treba da budete upoznati sa planom praćenja. 

O autoru

admin administrator

Napiši komentar