Plodnost/neplodnost

Byadmin

Plodnost/neplodnost

Neka lečenja raka mogu da utiču na plodnost, što znači vašu sposobnost da imate bebu. Ne dešava se kod svih slučajeva raka ili lečenja raka. Sve zavisi od vašeg uzrasta, tipa raka i lokacije, vrste lečenja i od toga kako reaguje vaše telo. Možda će vam biti malo nelagodno da pitate o plodnosti - ali važno je znati rizike kako biste mogli da donosete odluke o zaštiti plodnosti ako je to potrebno. Ako postoji rizik, verovatno ćete biti upućeni specijalistu za plodnost kako biste razgovarali o mogućnostima očuvanja plodnosti.

Kako rak može uticati na moju plodnost?

Nisu svi slučajevi raka ili lečenja raka uticali na buduću plodnost. Postoje neki kanceri koji mogu direktno da utiču na vašu plodnost, ali obično ne na strašno štetan način: Rak testisa: Imajući rak testisa može značiti da imate nizak broj spermatozoida u trenutku dijagnostikovanja raka. Hodgkinov limfom: Zbog načina na koji se Hodgkinov limfom razvija, možete imati nizak broj spermatozoida u trenutku dijagnostikovanja.   Liječenje raka koje može utjecati na plodnost Hemoterapija Hemoterapija je najčešći oblik liječenja raka. Nažalost, dok hemoterapija može zaustaviti rast i umnožavanje ćelija raka, to može uticati i na normalne, zdrave ćelije u procesu. To uključuje reproduktivne ćelije, što znači sperma. Obim štete je određen nizom različitih faktora, uključujući: vrstu droge doziranje kombinacija lekova. Budući da rizik zavisi od svih ovih različitih faktora, najbolje je da razgovarate sa svojim lekarom o mogućem efektu vašeg lečenja na vašu plodnost i kakve akcije možete preduzeti da biste sačuvali svoju plodnost.   Radioterapija Radioterapija koristi rendgenske zrake visoke energije, gama zrake ili elektrone kako bi ubila ćelije raka u određenom dijelu tijela. On stvara promene u ćelijama tela koje uništavaju sposobnost ćelija da rastu i dele se. Radioterapija utiče samo na ćelije i tkiva u određenoj oblasti (za razliku od hemoterapije koja utiče na celo telo). Normalne, zdrave ćelije su takođe bolje sposobne da se odupru zračenju, zbog čega vaše telo može brže da se oporavi od efekata radioterapije. Zračenje takođe ubija brzo deljenje ćelija, kao što su reproduktivne ćelije, ali je generalno ograničeno na one u zatvorenom području. Tako da može uticati na vašu plodnost ako imate radioterapiju u tom području. Količina štete koju radioterapija može da uradi vašim reproduktivnim organima zavisi od: doziranje potreban je broj tretmana (zvanih frakcija) polje zračenja (područje tijela gdje ga imate).   Transplantacija koštane srži (BMT) i transplantacija matičnih ćelija (SCT) Imati transplantaciju znači da će vam biti data hemoterapija visoke doze i / ili ukupno zračenje tela. Zbog toga postoji značajno veći rizik od neplodnosti zbog razloga opisanih za gore navedene tretmane.   Hirurgija Operacija reproduktivnih organa kao što su testisi ili organi u okolnim područjima – kao što je prostata ili bešika – može uticati na vašu sposobnost da imate dijete. Najbolje je da razgovarate sa svojim lekarom ili nekim drugim osobom u vašem ICS timu o uticaju operacije na vaše reproduktivne organe.   Kako da znam da li je tretman uticao na moju plodnost? Dok prolazite kroz tretman, teško je reći koji je uticaj na proizvodnju sperme. Mogu se javiti efekti na broj spermatozoida koji imate, ili na njihovu sposobnost plivanja. Ovi efekti mogu biti privremeni tokom tretmana ili trajni. Nakon što završite sa tretmanom, možete testirati vašu spermu kako biste saznali koji je, ako uopšte postoji, uticaj imao tretman.

Ne dešava se kod svih slučajeva raka ili lečenja raka. Sve zavisi od vašeg uzrasta, tipa raka i lokacije, vrste lečenja i od toga kako reaguje vaše telo. 

Postoje neki kanceri koji mogu direktno da utiču na vašu plodnost, ali obično ne na strašno štetan način:

*Rak testisa:

Dijagnostikovanjem raka testisa može da znači da imate nizak broj spermatozoida.

*Hodgkinov limfom:

Zbog načina na koji se Hodgkinov limfom razvija, možete da imate nizak broj spermatozoida u trenutku dijagnostikovanja.  

*Lečenje raka koje može da utiče na plodnost:

*Hemioterapija

Hemioterapija je najčešći oblik lečenja raka. Nažalost, dok hemoterapija može zaustaviti rast i umnožavanje ćelija raka, to može uticati i na normalne, zdrave ćelije u procesu. To uključuje reproduktivne ćelije, što znači sperma. Obim štete je određen nizom različitih faktora, uključujući: vrstu lekova i doziranje i kombinacija lekova. Najbolje je da razgovarate sa svojim lekarom o mogućem efektu vašeg lečenja na vašu plodnost. 

*Radioterapija

Radioterapija koristi rendgenske zrake visoke energije, gama zrake ili elektrone kako bi ubila ćelije raka u određenom dijelu tijela. Radioterapija utiče samo na ćelije i tkiva u određenoj oblasti (za razliku od hemioterapije koja utiče na celo telo). Može da utiče na vašu plodnost ako imate radioterapiju u tom području. Količina štete koju radioterapija može da uradi vašim reproduktivnim organima zavisi od: doziranje potreban je broj tretmana (zvanih frakcija) polje zračenja (područje tijela gdje ga imate).

* Transplantacija koštane srži (BMT) i transplantacija matičnih ćelija (SCT)

Imati transplantaciju znači da će vam biti data hemioterapija visoke doze i / ili ukupno zračenje tela. Zbog toga postoji značajno veći rizik.

*Hirurgija

Operacija reproduktivnih organa kao što su testisi ili organi u okolnom području – kao što je prostata ili bešika – može uticati na vašu sposobnost da imate dete. Najbolje je da razgovarate sa svojim lekarom ili nekim specijastom.  

O autoru

admin administrator

Napiši komentar