Praktične stvari

Byadmin

Praktične stvari

Promene kod kuće

Rak ne utiče samo na vaše telo i osećanja; takođe utiče na vaš svakodnevni život i unosi značajne promene i prilagođavanja. Kada ste bolesni, ponekad izgubite sposobnost da sve radite samostalno i možda ćete morati da se oslonite na svoju porodicu ili prijatelje da vam pomognu. Možda ste morali da se vratite kući kod svojih roditelja. Možda ćete trebati (i želeti) podršku vaše primarne porodice. Možda neće biti lako imati ih uključene u vaš svakodnevni život. Pored toga, lečenje je skupo i možda će vam trebati finansijska pomoć. 

Rešavanje svih ovih promena može biti jako teško. Ako se osećate frustrirano, krivo ili preplavljeni svim tim osećanjima, razgovarajte sa svojom porodicom ili sa nekim stručnim licem koje vam može dati savet o suočavanju.

 

Novac, osigura nje, prava

Pored fizičkih i emocionalnih uticaja lečenja raka, mogu da vas muče i neka finansijska ili pravna pitanja sa kojima se morate baviti. Troškovi vašeg liječenja su pokriveni obaveznim zdravstvenim osiguranjem.o tome gdje se liječite i ako imate privatno zdravstveno osiguranjem. Možda postoji i neka finansijska pomoć. Takođe možete dobiti pomoć za troškove transporta i smještaja ako živite van mesta lečenja, jer imate prava na sanitet. 

Važno je da razumete vaša zakonska prava – kao što je vaše pravo da donosite odluke o lečenju, i da ne budete diskriminisani zbog raka ili bilo kakvih neželjenih efekata.

Škola studije posao

Iako nije uvek lako u toku lečenja raka, nastavak školovanja ili rada može vam pomoći da zadržite osećaj „normalnosti“ i da vam pruži nešto drugo na šta možete da se fokusirate.

Čika Boca & MladiCe imaju timove za intervenciju sa školskim osobljem i vršnjacima kada se radi o osnovnom ili srednjem obrazovanju. Više pročitajte OVDE.

 

O autoru

admin administrator

Napiši komentar