Uobičajeni načini lečenja raka

Byadmin

Uobičajeni načini lečenja raka

Postoji nekoliko različitih načina lečenja koji se koriste sami ili u kombinaciji za lečenje različitih vrsta raka. Svi imaju za cilj da ubiju ćelije raka, zaustave njihov rast ili da ih uklone iz tela. 

Ovde ćemo govoriti o najčešćim načinima lečenja za mlade ljude sa rakom. Većina karcinoma se leči operacijom, hemioterapijom i / ili radioterapijom – uobičajeno je da postoji kombinacija. Drugi načini lečenja koji se koriste za određene vrste raka su transplantacija koštane srži ili transplantacija matičnih ćelija, hormonska terapija i lečenje steroidima. 

Svaka osoba sa rakom ima individualni plan lečenja. Vaše lečenje će zavisiti od tipa, stadijuma i lokacije vašeg raka i drugih faktora kao što su vaša starost, opšte zdravlje i vaše preference. Plan lečenja pravi multidisciplinarni tim doktora, medicinskih sestara i drugih članova tima.

Najčešće vrste lečenja raka su: 

*hemioterapija – upotreba lekova protiv raka za ubijanje ili usporavanje rasta ćelija 

*operacija (hirurgija) – operacija za uklanjanje tumora iz tela

 *radioterapija – upotreba radijacije za ubijanje ćelija raka u određenom delu tela.

Drugi načini lečenje mogu biti: 

*transplantacija koštane srži – transfuzija zdrave koštane srži da zameni koštanu srž uništenu hemioterapijom 

*hormonska terapija – lečenje, koji se obično daje kao tableta ili injekcija, za promenu nivoa ili proizvodnje određenih hormona u telu 

*transplantacija matičnih ćelija – uklanjanje nekih matičnih ćelija iz vašeg tela pre hemioterapije visoke doze i zatim vraćanje, ili donorske, vašem telu nakon čega se formiraju nove ćelije. 

*lečenje steroidima – imajući specifični steroide (obično kao tablete ili injekcije) da bi hemioterapija bila efikasnija, smanjila zapaljenje ili imuni odgovor (nakon transplantacije koštane srži ili matičnih ćelija) ili smanjila ili kontrolisala nuspojave kao što su mučnina ili glavobolje. 

Gore navedeni tretmani su testirani i dokazani kao efikasni. Ako koristite ili razmišljate o korišćenju bilo koje druge terapije, obavestite svog lekara ili nekog drugog u vašem timu za lečenje. Mnoge “komplementarne” terapije (kao što su masaža, joga, meditacija) mogu biti od pomoći u suočavanju sa rakom i sporednim efektima lečenja; ali neke “alternativne” terapije koje se promovišu kao lekovi protiv raka mogu da ometaju vaše lečenje ili da budu štetni.

O autoru

admin administrator

Napiši komentar